Blog

Intelepciunea chineza in proverbe

"Nu spune secrete unui papagal."

 

Proverbele chinezești au o expresivitate deosebită și o incontestabilă valoare practică. Fiecare proverb dintre cele care urmează este însoțit de câteva rânduri pentru clarificare.

Proviziile ar trebui strânse înainte de a mobiliza armata.
Pentru orice am întreprinde, ca să ne asigurăm succesul trebuie să facem pregătiri adecvate din timp.

Bun găsit, prieteni!

În continuare vă voi prezenta o tehnică din Qigong foarte bună pentru sănătate numită Baterile Qigong (sau “Cămașa de fier”).

Legendele chinezești sunt pline cu exemple de eroi care au impresionat prin victorii răsunătoare datorită dublării pregătirii cu exerciții Qigong. Astfel, armata generalului Yue Fei a reușit să meargă în marș trei zile și trei nopți datorită Baterilor Qigong (printre altele, au activat Zu San Li-punctele de “Viață lungă” situate lângă genunchi).

Semnificaţia noţiunii de natural cuprinde patru aspecte:

  • mediul natural în care se practică Qigong-ul;
  • poziţia fireasca, naturală a corpului;
  • respiraţia naturală;
  • succesiunea naturală a gândurilor;

Este o metodă pentru a scăpa de suferința cauzată de atașamente.

În viața de zi cu zi, trăim adesea cu teama de a nu pierde ceea ce avem sau ceea ce am putea avea. Astfel dezvoltăm relații nesănătoase cu tot ce ne înconjoară: oameni, emoții, obiecte și locuri. Nesănătoase, pentru că ele cultivă un simț al posesiei în raport cu ce avem și o presiune care constrânge, de tip ”trebuie să”, în raport cu obiectul dorințelor noastre.

Semnificaţia noţiunii de a fi relaxat comportă trei aspecte:

  • cortexul cerebral tensionat; gândurile şi stările noastre de spirit au nevoie de relaxare.
  • articulaţiile corpului; în special talia, ceafa şi umerii au nevoie de relaxare; corpul nostru trebuie să fie curat şi liniştit;
  • organele interne; şi ele au nevoie de relaxare.

Istoria "antrenării" respiraţiei este una universală. Respiraţia este poarta către sistemele nervoase central şi vegetativ. Respiraţia poate fi conştientă şi inconştientă ca atunci când dormim sau leşinăm.

Deoarece respiraţia influenţează sistemul nervos al corpului uman, maeştrii taoişti au observat că emoţiile influenţează modul în care respirăm. Când suntem furioşi respirăm greu. Când suntem trişti simţim că ne sufocăm. Când suntem fericiţi respiraţia devine uşoară. Când suntem liniştiţi respiraţia noastră este prelungă. În practica taoistă şi budistă respiraţia este de patru feluri:

Practicantul de qigong trebuie sa combine practica într-o manieră armonioasă cu cultivarea căii şi moralităţii. Iata câteva precizari în această privinţă.

1. Nu fi egoist și uită de sine. Anticii subliniau în mod repetat necesitatea "purificării, liniştii şi non-acţiunii, a inimii curate şi măsurii în dorinţe".

Semnificaţia noţiunii de a fi calm comportă, de asemenea, trei aspecte:

  • mediul ambiant trebuie să fie relativ calm, liniştit;
  • corpul trebuie să fie curat şi liniştit;
  • gândurile în practica Qigong, trebuie să fie liniştite, senine;

Qigong-ul este o disciplină complexă pe care o poţi transforma într-un mod de viaţă. Rezultatele obţinute de pe urma practicii acestor metode au menţinut această artă a cultivării vieţii în continuă dezvoltare timp de mii de ani.

În antrenamentul călugărilor Shaolin practica Qigong este strâns legatură de practica artelor marţiale. De fapt, toate acele rezultate uimitoare la care ajung în urma practicii se datorează integrării exerciţiilor Qigong în antrenamentul zilnic.

Caută în site

Go to Top